Усі новини

Які бувають біопластики?

Які бувають біопластики?

Пройдіться рядами супермаркету і ви побачите широкий та постійно зростаючий асортимент пляшок, банок, пакетів і лотків з овочами, фруктами, десертами, готовими стравами, напівфабрикатами та іншими продуктами. І майже все упакування виготовлене з пластику, побічного продукту нафтової промисловості. Дуже хотілось би в найближчому майбутньому побачити свій кошик у супермаркеті, заповнений частково або повністю продуктами в упакування з біологічної сировини або перероблених матеріалів: нова пляшка з миючим засобом, виготовлена повністю зі старих пляшок, наприклад.

Біопластик – це не один матеріал, до нього відносять ціле сімейство матеріалів з різноманітними властивостями і сферами застосування. За визначенням Європейської асоціації виробників, постачальників та споживачів біопластиків та інших біорозкладних матеріалів European Bioplastics, біопластиком є матеріал, що має біологічне походження та/або є біорозкладним.

В країнах ЄС можна доволі часто зустріти напої у «рослинних пляшках» - виготовлених частково з цукрової тростини, та все більше й більше пластикових лотків та плівок, виготовлених з полілактиду (ПЛА або PLA – polylactic acid). Полілактид переважно виготовляється з побічних продуктів переробки кукурудзи або буряка. Також можна зустріти упаковки для яєць із крохмалю та натуральних волокон. Нещодавно навіть анонсували вихід на ринок лотка для томатів, виготовленого зі шкірок томатів.

Антипатія

«Споживацькі настрої в останні роки змінюються дуже швидко на користь екосталого упакування», - каже Крістіан Болк, Менеджер програми «Відновлювані матеріали» Дослідницького Центру харчових та біологічних досліджень Університету Вахенінген (Нідерланди). «Ми бачимо поширення негативного ставлення  до матеріалів з нафти та вугілля. Серйозну увагу приділено проблемі так званого «пластикового супу» в океанах, люди прагнуть змін і дотримання Паризької кліматичної угоди. Також Європейський Парламент постановив, що країни-члени ЄС мають прийняти міри по зменшенню споживання одноразових пластикових пакетів.» Виробники реагують на ці тренди та починають розуміти, що історія виготовлення упакування стає більш важливою, відмічає дослідниця Центру Економічних досліджень Вахенінген Маріке Мейсен. «Споживачі хочуть знати звідки походить продукт. Чи вирощений він органічно, або походить з локальної місцевості. Упакування, та те, з чого воно зроблено – важливий канал комунікації.» Щоправда, досі не було проведено досліджень чи готовий споживач сплачувати більше за екостале упакування.

Ніша зі зростаючим потенціалом

Дослідниками Університету Вахенінген розроблено новий вид упакування для морозива під назвою Biofoam – полістирольне упакування виготовлене з ПЛА. Завдяки теплоізолюючим властивостям нового упакування, ви можете тримати коробку морозива замороженою протягом декількох годин після того, як витягли її з морозильної камери. Biofoam може також використовуватись для транспортування риби або м’яса. 

Компанії відчувають настання кінця ери упакування з викопних ресурсів і швидше хочуть звернути з цієї дороги в нікуди. Наразі дослідники активно розробляють матеріал, що зберігає їжу свіжою протягом тривалого часу та зможе замінити скло та алюміній. Розроблений на даний момент з біологічної сировини поліетилен фураноат (ПЕФ або PEF – Polyethylene furanoate), має слабші бар’єрні властивості ніж його еквівалент з викопних ресурсів – ПЕТ.

Біорозкладне або придатне для переробки?

Дослідження показують, що для покупця важливо знати чи упакування підлягає переробці або воно біорозкладне. Це створює комунікаційні виклики, оскільки «підлягає переробці» не означає «біорозкладне», і за визначенням «біорозкладні» матеріали не підлягають переробці у нові матеріали. Дуже важливо мати просту і зрозумілу позначку, що робить очевидним для споживача в який сміттєвий кошик викидати упакування: для органічних відходів, у папір або у пластик. Це питання є полем дослідження Ульфарда Тодена ван Фельцена, дослідника Центру харчових та біологічних досліджень Університету Вахенінген: «Ми шукаємо як покращити ситуацію зі стрімко зростаючими об’ємами синтетичного упакування.» Він оцінює кількість упакування, що йде на переробку при сортуванні на потужностях компаній, що займаються поводженням з відходами. «Це допомагає нам з'ясувати,  який вид упакування краще підлягає переробці. На підставі досліджень ми надаємо рекомендації компаніям по покращенню дизайна їх упакування. Одній з компаній ми порадили змінити ПЕТ, що вони використовували для пляшок на інший, що допоможе збільшити кількість циклів повторного використання вторсировини. Інфрачервоні аналізатори, що ми використовуємо на промислових сортувальних лініях, дозволяють краще відсортовувати ПЕТ від решти видів упакування, що викидають споживачі. Ми використовуємо технічні ноу-хау, що дозволяють значно підвищити відсоток повторного використання вторсировини та методи, що не дають матеріалу, придатному для переробки, опинитись на утилізації через сильне забруднення.»

Виготовлення гнучкого пластику з біологічної сировини

Пластики з біологічної сировини є менш гнучкими ніж пластики з викопних ресурсів. «ПЛА, наприклад, підходить тільки для виготовлення лотків та плівки для пакування продуктів або для обгорток журналів.» - каже Геральд Шеннінк, дослідник Центру харчових та біологічних досліджень Університету Вахенінген. «Щоб виготовляти складні форми, так і як бокси для салатів або для масла з тонкими стінками, або робити їх заокругленої форми чи з заокругленими краями, матеріал має бути дуже рідким.»

Можна виготовити лоток для грибів з листа пластика з біологічної сировини товщиною 0,8 мм шляхом його нагріву та формування під дією температури або тиском повітря. Але якщо необхідно виготовити упакування складної форми товщиною лише 0,4 мм, ця технологія не підійде.  Всі пластики з біологічної сировини занадто тонкі для цього. Необхідно щоб цей пластик був більш м’який.

Дослідницькі центри працюють над цим, шляхом додавання різноманітних домішок до біо-пластика, а також досліджують можливі зміни у процес формування виробів та покращення бар’єрних якостей такого упакування.  «Якщо менше вологи випаровується через упакування, то продукт довше залишається свіжим. ПЛА демонструє негативні якості щодо цієї властивості. Ми працюємо над покращенням бар’єрних властивостей біо-пластиків шляхом додавання ще одного шару іншого матеріалу до упакування.» - повідомляє дослідник.

 

Джерело Wageningen World