Усі новини

Місто, як рушійна сила у переході до кругової продовольчої системи: практика Мілану

Місто, як рушійна сила у переході до кругової продовольчої системи: практика Мілану

Стислий огляд

У світі щосекунди викидається приблизно шість сміттєвозів з їстівними продуктами. Сучасна система харчування занепадає, але міста можуть стати ключовим фактором для її зміни.

Уряд Мілану та благодійний фонд Fondazione Cariplo застосували сміливий стратегічний підхід: вони розробили інструмент для підтримки міських гравців харчового ринку, які розв'язують проблеми, пов’язані з продовольством.

Завдяки закупівлі локальних продуктів, розвитку логістики для розподілу надлишків їжі і підвищенню цінності органічних відходів, місто використовує максимум своїх продовольчих ресурсів, відновлюючи природні системи.

У результаті співпраці з місцевими, державними та приватними організаціями, а також активній підтримці кругових інновацій, кількість харчових відходів та пов’язаних з цим витрат значно скоротилась.


Продовольча політика Мілану

Сучасна система харчування марнотратна, шкідлива для довкілля і спричиняє людські хвороби, як через споживання, так і через виробництво.

Міста можуть зіграти ключову роль у зміні харчової системи, завдяки своїм активам та можливостям.
До 2050 року, дві третини людей проживатиме в містах. Середній показник споживання їжі на людину у містах значно вищий, через рівень доходів та інші фактори. Міста також накопичують великі обсяги цінних харчових субпродуктів та відходів, що можуть дати багато нових цінностей для біоекономіки при ефективному управлінні.

Перший крок - оцінка місцевої продовольчої системи, шляхом залучення експертів з питань харчування і зацікавлених сторін. Як результат, у місті сформувалось п’ять взаємопов’язаних пріоритетів:

- Покращення доступу до води та здорової їжі

- Перехід до регенеративного виробництва їжі

- Підвищення обізнаності споживачів

- Максимальне використання їжі

- Підтримка наукових досліджень

Шлях до покращеної системи харчування міста

  • У 2018 році у Мілані запустили центр харчових відходів, яких розташувався на місцевому складі, куди завозять і перерозподіляють їжу з приватних їдалень, супермаркетів і вуличних ринків.

  • Місцева продовольча організація, яка регулює шкільним харчуванням у місті, провело кампанію у більшості шкіл. Зазвичай учні викидають фрукти, які отримують в кінці обіду, тому їм рекомендують залишати ці фрукти для ранкового перекусу. Також дітям видають багаторазові пакетики для залишків їжі. В результаті кампанії, кількість харчових відходів скоротилась на 17%.

  • Місцеві вантажні автомобілі, більшість яких працюють на дизельному біопаливі, регулярно збирають надлишки їжі з домогосподарств, комерційних об'єктів та шкіл і транспортують їх до анаеробного заводу з переробки та компостування. Органічні ресурси переробляються в біогаз, який застосовується у місцевій газовій мережі, та компост для удобрення міжміських сільськогосподарських угідь.

  •  У Мілані є близько 100 ферм і 800 садів. Місто працює над збільшенням закупівлі локальних продуктів, що значно скорочує транспортування та підтримує місцеве виробництво.

Амбіції Мілану змінити харчову систему поширюються і на світову аудиторію. Паралельно з розвитком продовольчої політики, місто співпрацювало з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН і ЄС над створенням міжнародного пакту про міську продовольчу політику Milan Urban Food Policy Pact. 184 міст зі всього світу підписали пакт і він став основою для розвитку міської продовольчої політики.

Проінформовані громадяни стають частиною загальних змін і краще заохочуються до процесу зменшення харчових відходів. Підхід, орієнтований на суспільну політику, закладає фундамент для створення кругової системи харчування міста.